İçeriğe geç

Toplumsal Hegemonya Ne Demek

Toplumsal hegemonya nedir?

Gramsci’ye göre hegemonya kurmak, kişinin kendi bakış açısını toplumun bütününe tam olarak yayarak toplumsal yaşamda ahlaki ve siyasal liderlik kurması, böylece kişinin kendi çıkarlarını büyük ölçüde toplumun çıkarlarıyla eşitlemesi anlamına gelir (Eagleton, 2020: 158).

Hegemonya ne demek örnek?

Hegemonya (Yunanca ἡγεμονία, hēgemonía), bir sistem içindeki bir unsurun diğerlerinden üstün olması anlamına gelir. Marksist teoride daha teknik ve özel bir şekilde kullanılır. Antonio Gramsci’nin eserlerinde, astların izniyle iktidara gelen egemen sınıf olarak anılır.

Hegemonya nasıl kullanılır?

“Hegemonya, egemenliğe bir alternatif veya karşıtlık olmaktan ziyade rıza, liderlik ve etki olarak anlaşılmaktadır. Bu, bir sosyal grubun, toplumun tamamını yönetmek için diğer sosyal grupların rızasını kazanmak amacıyla onlarla belirli uzlaşmalar yaparak diğerleri üzerindeki etkisini ifade eden bir kavramdır.

Siyasi hegemonya nedir?

Özne ile özne arasındaki rızaya dayalı bir ilişkidir. İlişkinin tarafları bireyler, sınıflar, gruplar veya devletler olabilir. Hegemonya, rızaya dayalı olması bakımından egemenlikten, dışlayıcı olması bakımından da etkiden farklıdır.

Hegemonya kavramı kime aittir?

Bu nedenle Gramsci, yine de bütünsel bir süreç olarak kabul edilmesi gereken bir süreçte egemenlik ve boyun eğmeyi teşhis etmeyi gerekli kılmıştır. “Hegemonya” kavramı, söz konusu sürecin bütünlüğünü kabul ederek tam da “ideoloji” kavramının ötesine geçer.

Hegemonya kurmak ne demek?

Bu kelimelerden biri olan hegemonya, sosyoloji ve siyaset felsefesi gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır. Kelimenin sözlük anlamı “bastırmak, egemen olmak ve egemen olmak”tır.

Erkek hegemonya ne demek?

Hegemonik erkeklik, toplumda erkeklerin baskın konumunu meşrulaştıran ve ortak erkek nüfusunun ve kadınların ve diğer marjinalleştirilmiş erkeklik biçimlerinin tabi kılınmasını haklı çıkaran bir uygulama olarak tanımlanır. Uygulanmasını haklı çıkaran bir uygulama olarak tanımlanır.

Hegemonya nedir makale?

Hegemonya kavramı, uluslararası sistemin işleyişini belirleyen ve diğer uluslararası aktörler üzerinde denetim, kural koyma, baskı, ikna ve kontrol mekanizmaları uygulayan liderin gücünü ifade eder.

Hegemon devlet ne demek?

Bir devletin 21. yüzyılda küresel bir hegemon olabilmesi için altı güç parametresine sahip olması gerekir. Bunlar; ekonomik güç, siyasi güç, askeri güç, bilimsel ve teknolojik güç, kültürel güç ve motivasyon gücün unsurlarıdır.

Hegemonya ne demek halkla ilişkiler?

Hegemonya kavramı, toplumu yönlendiren sınıfın dünya görüşü olarak basitçe tanımlanabilir. Egemen sınıfın ideolojik kontrol mekanizmaları ve toplumsallaştırıcı kurumları sayesinde günlük yaşamın her alanını etkiler (Yaylagül, 2016: 114).

Hegemonya ne demek uluslararası?

Uluslararası ilişkilerde hegemonya, bir veya daha fazla aktörün zorlayıcı önlemler ve rıza yoluyla uluslararası siyaseti önemli ölçüde etkileme yeteneğidir. Bu bakımdan liderlikle de ilgilidir. Başka bir deyişle, hegemonyanın kurulması gerekli bir liderlik yöntemidir.

Karşıt hegemonya nedir?

Karşı-hegemonyanın maddi, ideolojik ve kurumsal temelleri Farklı kimlikler ve sınıf çıkarları, toplumsal sınıfın farklı ittifaklar oluşturarak hegemonya kurmaya çalışmasıyla, tarihsel bir blok içinde bir araya gelebilir. Başka bir deyişle, bir sınıfın hegemonyası, tarihsel blok içindeki farklı parçaları bir arada tutar.

Hegemonya ne demek felsefe?

* “Hegemonya” kavramı (etimolojik olarak Yunanca “hegemon” kelimesinden türemiştir ve lider, yönetici anlamına gelir) uzlaşıya dayalı, siyasal, ekonomik, kültürel, ideolojik, ahlaki ve düşünsel üstünlüğe dayanan bir ilişki biçimidir.

Hegemonya ne demek cümle içinde kullan?

Ayrıca, dilimizde hegemonya kelimesi bir kişinin başka bir kişi üzerinde uyguladığı baskı olarak kullanılabilir. Hegemonya kelimesinin cümlede doğru kullanımı şu şekildedir; “ABD, ekonomik kuşatması yoluyla İran üzerindeki hegemonyasını genişletmeye çalışıyor.”2 Haziran 2022

Gramsci neyi savunur?

Gramsci’ye göre, modern koşullarda kazanmak isteyen sınıfın entelektüel ve ahlaki önderliği ele alması, kendi dar “ekonomik-kolektif” çıkarlarının ötesine geçerek çeşitli güçlerle ittifaklar ve uzlaşmalar sağlaması gerekiyordu.

Robert Cox neyi savunur?

Robert Cox’un temel kaygısı, uluslararası ilişkilerdeki devletçi bakış açısını yıkmak ve diğer aktörlerin de gerçekliği inşa etme kapasitesine sahip olduğunu göstermekti.

Kapitalist hegemonya nedir?

Gramsci’nin ortaya attığı hegemonya kavramı, kapitalist toplumda belirli bir egemen sınıfın, diğer sınıflarla ittifaklar kurarak ve siyasal uzlaşmalarda bulunarak topluma egemenliğini dayatabileceği ve egemen konumunu sürdürebileceği anlamına gelir.

Hegemonyacı devlet nedir?

Hegemonya kavramı yalnızca önde gelen devletleri veya birlikleri değil, aynı zamanda belli bir dönemde uluslararası ilişkilere egemen olan ve meşru kabul edilen fikirleri, değerleri, normları ve kurumları da kapsamaktadır.

Erkek hegemonyası ne demek?

Hegemonik erkeklik; Bu, yalnızca erkeklerin kadınlar üzerindeki baskısını değil, aynı zamanda toplumda ikinci bir konuma itilen erkekleri de ifade eden bir kavramdır. Aslında, erkek hegemonyası, bir erkek grubunun, başka bir erkek grubunun oluşturduğu silahlı tehditten bağımsız olarak, yaşam biçiminde elde ettiği üstünlüktür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir