İçeriğe geç

Guşvar Ne Demek Osmanlıca

Güftâr Osmanlıca ne demek?

ѻ Guftâr’a gel: Konuşmaya başla: Hayatını arzularından kurtar, utanarak Guftâr’a (fitnat hanım) gel.

Farsça gebr ne demek?

Kâfir, Türkçe’de gayrimüslimler için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Farsça gebr kelimesinden Türkçe’ye geçmiş ve özellikle Yunanlılar olmak üzere gayrimüslimleri tanımlamak için kullanılmıştır.

Gûş etmek ne demek Osmanlıca?

Gush dinlemek, kulak vermek anlamına gelir. Ayrıca dinlemek ve dikkatli olmak anlamına da gelir. Örneğin; Osmanlıca yazılmış bir metinde “Beni düşürdü” cümlesini görürseniz, bu cümle beni dinledi ve söylediklerimi dinledi anlamına gelir.

Vusûl ne demek Osmanlıca?

[l ince] (ﻭﺻﻮﻝ) i. (Ar. vuṣūl) ulaşma, erişme, varma, geçme: Allah’a ulaştıktan sonra artık geri dönüş yoktur. (İsmâil Hakkı Bursevî).

Güftar ne demek?

Kelime Anlamı: Güftâr kelimesi, bir şarkının veya ilahinin sözlerini yazan veya beste yaparken sözleri düzenleyen kişiyi ifade eder. Bir şarkının söz yazarı anlamına gelir. Kökeni: “Guftâr” kelimesi Farsça kökenlidir. Farsçada “گفتار” (guftār) kelimesi konuşma veya kelime anlamına gelir.

Eski Türkçede gariban ne demek?

Osmanlı edebi dilinde nadir bulunan Garibān, “günbatımı” anlamına gelir.

Gavur küfür mü?

Birincisi, “kâfir” kavramının gayrimüslimlere yönelik bir hakaret ve düşmanlık ifadesi olarak kullanılması ve toplumsal hafızada çağrışım yapmasıdır.

Kızıl gavur ne demek?

Genel olarak kırmızı renk, bir insan niteliğini, durumunu veya durumunu ifade etmek için 16 kez (kırmızı yüz, kırmızı kulaklar), bir nesneyi ifade etmek için 5 kez (kırmızı kurdele, kırmızı kapı…), doğaya atıfta bulunmak için üç kez ve “kırmızı gâvur”u ifade etmek için bir kez kullanılmıştır. Bir takma ad olarak kullanıldığı bulunmuştur.

Gülbang ne demek Osmanlıca?

Gülbank, Gulbenk, Gulvang, Gulbang veya Gulweng, Farsçada gül + ses anlamına gelen bang kelimesinden “gül sesi” anlamına gelir. Abdülbaki Gölpınarlı Türkçeye bülbül sesi olarak da tercüme edilmiştir.

Sipihr ne demek?

Lokman Öztürk | Sipihr; Cennet demektir.

Eski Türkçede çok güzel ne demek?

Orta Türkçedeki “sırlı” kelimesinden türemiştir ve “hoş görünümlü, güzel” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçedeki “gökyüzü, (mecazi olarak) güzel” kökünden türemiştir.

Garkad ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi Dikenli bir ağaç. * Medine-i Münevvere’deki mezarlığa “Baki-ül Garkad” denir.

Vasal ne demek Osmanlıca?

Avrupa feodal sisteminde vasal, feodal beye hizmet karşılığında kendisine toprak ve köylü (vatan) verilen kişidir.

Suskun Osmanlıca ne demek?

Aslında “hâmûş” kelimesi Farsçada “sessiz, sessiz” anlamına gelir. Bu nedenle Mevlevi mezarlıklarına “sessizler” anlamına gelen “Hâmûşân” denir.

Osmanlıca ahval ne demek?

Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Durum, olay, durum gibi farklı anlamlarda kullanılır.

Şive-i güftar ne demek?

Lehçe: utangaç, eda. Ghofar: kelime. Dadı: sütü aynı olan kız kardeş. şîrîn-zebân: yumuşak konuşan, tatlı dilli. “Ah tatlı konuşmacım. Kız kardeşin sana böyle konuşmayı mı öğretti? Söylediğin her kelime beni hayata döndürüyor ve yaşam gücümü güçlendiriyor.”

Gümrâh ne demek Osmanlıca?

Farsçada rah hem yol hem de ayrılış anlamına gelir. Güm kelimesinin Türkçe karşılığı kayıptır. Gümrah, bu iki kelimenin birleşiminden oluşur ve yoldan çıkmış insanları tanımlamak için kullanılır. Genellikle, kötü işler yapan günahkar insanlara Gümrah denir.

Hufre ne demek Osmanlıca?

(ﺣﻔﺮﻩ) i. (Ar. ḥufre) çukur, oyuk: Ya düşmeme sebep yoksa / Bu mezara düşerek (Abdülhak Hâmit).

Garkad ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi Dikenli bir ağaç. * Medine-i Münevvere’deki mezarlığa “Baki-ül Garkad” denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir