İçeriğe geç

Dilekçe Kuralları Nedir

Dilekçenin özellikleri nelerdir?

Dilekçe; Ciddi, resmi ve saygılı bir dil ve üslupla yazılmalıdır. İstenen işlem veya bilgi hukuka uygun olmalıdır; Yasal çerçeve içinde açık ve anlaşılır bir şekilde talep edilmelidir. Şikayet varsa, mümkünse söz konusu belgeler eklenmeli ve tanıklar isimlendirilerek dilekçede sunulmalıdır.

Dilekçe nedir, nasıl hazırlanır?

Dilekçe, bireylerin bir şey talep etmek, şikayette bulunmak veya bilgi sağlamak için kurum ve kuruluşlara yazdığı bir tür mektuptur. 80 gr’lık çizgisiz beyaz bir A4 kağıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayara yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir.

Dilekçe eki nasıl yazılır?

Dilekçede bir ek varsa, adres kısmından sonra ve altına metin kutusunun soluna “EK/EK” ifadesi yazılır. Ek sayısı birden fazlaysa numaralandırılır. Ekler dilekçenin arkasına eklenir ve yetkili makama sunulur.

Dilekçe hakkı nedir kısaca yazınız?

Dilekçe hakkı, kişilerin kişisel veya kamu işlerine ilişkin istek ve şikâyetlerini, tek başına veya başkalarıyla birlikte, yargı mercileri dışındaki resmî kurumlara iletebilme hakkıdır.

Dilekçe yazma kuralları nelerdir?

DİLEKÇE YAZMA KURALLARI Sorunun ilgili olduğu kuruma başvurarak başlamalısınız. Hiyerarşik sıraya dikkat etmelisiniz. Yer ve tarihi belirtmelisiniz. Kağıdın arkasını kullanmamalısınız; gerekirse ikinci bir kağıt kullanmalısınız.

Dilekçede neler olmalı?

Dilekçelerin başında başvurulan makamın adı yer alır. Gerekiyorsa başvurulan makamın adresi de belirtilir. Başvurulan adresin adı büyük harflerle yazılır; adresteki kelimeler ilk harfleri büyük, diğer harfleri küçük ve ortalanmış şekilde yazılır.

Dilekçede TC nereye yazılır?

(2) Başlık, belgenin metin alanının en üstüne ortalanarak yazılır. İlk satıra “T.C.” Kısaltma: İkinci satıra idarenin adı büyük harflerle, üçüncü satıra birimin adı, ilk harfleri büyük, geri kalan harfleri küçük olacak şekilde yazılır.

Dilekçede adres ve isim nereye yazılır?

Ad Soyad ve İmza: Metnin bitiminden sonra, başvuranın adı ve soyadı sağ alt köşeye yazılır. Adın ilk harfi büyük, diğer harfler küçük; soyadı büyük harflerle yazılır. Ünvan yazılacaksa, yalnızca ilk harf büyük, diğer harfler küçük yazılır. İmza, adın üstündeki kutucuğa yerleştirilir.

Dilekçede imza nereye atılır?

Ad Soyad ve İmza: Metnin bitiminden sonra, başvuranın adı ve soyadı sağ alt köşeye yazılır. Adın ilk harfi büyük, diğer harfler küçük; soyadı büyük harflerle yazılır. Ünvan yazılacaksa, yalnızca ilk harf büyük, diğer harfler küçük yazılır. İmza, adın üstündeki kutucuğa yerleştirilir.

Dilekçede adres zorunlu mu?

3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun hükümlerine göre, muhbirin kimliği, adres bilgileri ve imzası bulunmayan dilekçeler işleme konulmayacaktır.

Dilekçeye 30 gün içinde cevap verilmezse ne olur?

İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre eski uygulama devam etmektedir. Başvurunun kabulü veya reddi kararı 60 gün içinde verilmelidir. 60 gün içinde cevap alınamazsa, başvurunun talep edilen idare tarafından reddedildiği kabul edilir ve bu iptal kararına karşı itiraz etme hakkınız vardır.

Dilekçelere cevap verme zorunluluğu var mı?

– Gerçek ve tüzel kişilerin kendileri veya kamu ile ilgili olarak dilekçe yoluyla usulüne uygun olarak yaptıkları taleplere en kısa sürede cevap vermek idarenin yasal yükümlülüğüdür.

Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad veya adres belirtilmeyen, imza bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.

Dilekçe süresi kaç gündür?

Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri veya devam eden yargılamanın seyri hakkında yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonuçlarına ilişkin dilekçeleri, en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevaplandırılır.

4. sınıf dilekçe hakkı nedir?

Dilekçe hakkı, kişilerin bireysel veya toplu olarak, kendileri veya kamu işleri ile ilgili kaygılarını, sorunlarını, yakınmalarını ve uğradıkları haksızlıkları, yargı dışındaki herhangi bir devlet merciine iletebilmelerini ve çözüm bulunmasını isteyebilmelerini sağlayan bir insan hakkıdır.

Dilekçenin unsurları nelerdir?

Dilekçe yazmanın temel prensipleri: Dilekçe dili ciddi, resmi, saygılı bir dil ve üslup kullanmalı ve nesnel olmalıdır. Sorun, durum veya talep kısa ve net bir şekilde ifade edilmelidir. Gereksiz ayrıntılar ve kişilik dahil edilmemelidir. Talep edilen şey yasal çerçeve içinde olmalıdır.

Dilekçe kenar boşlukları kaç cm?

Resmî yazışmalarda uyulması gereken başlıca bölümler şu şekilde sıralanabilir: 1) Kâğıt ebatları: Resmî yazışmalarda kullanılan kâğıt ebatı A4 (210 x 297 mm) tam sayfa veya A5 (148 x 210 mm) yarım sayfa olmalıdır. Kenar boşlukları üstten, alttan, soldan ve sağdan 2,5 cm, paragraf girintisi ise; 1,25 cm olmalıdır.

Dilekçe türleri nelerdir?

Dilekçe türleri şunlardır: · Okul dilekçesi. · Başvuru dilekçesi. · Şikayet dilekçesi. · Banka dilekçesi. · Öğrenci dilekçesi. · Velayet dilekçesi. · Temyiz dilekçesi. · Tapu tescil başvurusu.

Dilekçe çizgili kağıda yazılır mı?

Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gerekenler: Dilekçe, A4 formatında çizgisiz beyaz kağıda yazılır. Çift kağıt, çizgili kağıt veya yarım kağıt kullanılmaz. Dilekçe metni genellikle kısadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir