İstinaftan dönen dosya ne olur?
İstinafın yeniden incelenmesi sonucunda ilk derece mahkemesinin kararı bozularak yeni bir karar verilebilir; istinaf hukuki incelemeyi gerektirdiğinden yeni bir karar verilmez ve ilk derece mahkemesinin kararı bozulur veya onanır.
Dosya İstinaf’a giderse ne olur?
Temyiz edilen dosyaya ne olur? Taraflar temyiz başvurusunda bulunursa, ilk derece mahkemesi, bölge mahkemesinin ilgili dairesi tarafından esas ve usul yönünden incelenir. Yerel mahkemenin kararının usul ve yasaya uygun olduğu tespit edilirse karar onaylanır.
Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?
Türk hukukunda istinaf; ilk derece mahkemesinin kararlarına karşı başvurulan ikinci derece bir kanun yoludur. Bu kanun yoluna başvurulduğunda istinaf mahkemeleri ilk derece mahkemelerinin kararlarını hukuka uygunluk açısından inceler.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde, istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde, istinaf karar süresinin bir ile iki yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
Dava istinaftan döndü ne demek?
Bu sorulardan biri de “temyizde iade edildi” ifadesinin ne anlama geldiğidir. Genellikle sorulan “temyizde iade edildi” ifadesi, bir mahkemenin kararının daha yüksek bir mahkeme olan Temyiz Mahkemesi tarafından yapılan inceleme sonucunda değiştirildiğini veya bozulduğunu belirtir.
İstinaftan karar çıktıktan sonra ne olur?
İstinaf mahkemesi, istinaf başvurusunu esas yönünden inceleyerek, Bölge Adliye Mahkemesi kararının önemli hukuka aykırılıklar içerdiğini görürse (CMK m. 289), Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmasına ve davanın Bölge Adliye Mahkemesinde yeniden görülmesine karar verir.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
İstinafa giden dosya kaç günde sonuçlanır?
İcra mahkemeleri veya sulh hukuk mahkemelerinin kararlarına karşı yapılan itirazlar 4-5 ayı bulmaktadır. İş davalarında ise 6-7 ay sürmektedir.
Dosyanın İstinaf’a gittiğini nasıl anlarız?
İlk derece mahkemesinin kararına itiraz edilmesi halinde, UYAP Vatandaş Sistemi’nde dosya bilgileri sorgulandığında dosyanın durumu “İtiraz Üzerine” olarak görüntülenecektir.
Her karar İstinaf’a gider mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 inci maddesine göre aşağıdaki kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir: (1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
İstinaf kararı bozarsa ne olur?
Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Adliye Mahkemesi kararı Yargıtay’ın iptal kararıyla bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
İstinafta duruşma olur mu?
İlk derece mahkemesinin açıkça hatalı olduğu ve yeniden duruşma yapılmasını gerektirmediği anlaşılan kararlarına karşı istinaf incelemesi, dosya üzerinde duruşma yapılmaksızın yapılır. 3. İstinaf incelemesinde esasa ilişkin duruşma: Her türlü istinaf incelemesinin kural olarak duruşmalı olarak yapılması gerekir (HMK m. 356).
İstinaf bittikten sonra ne olur?
Temyiz Mahkemesi’nin kararının hukuka uygun olduğu düşünülürse Yargıtay’a itiraz edilebilir. Yargıtay’a itiraz, üç aşamalı inceleme sisteminde üçüncü yasal çözüm yoludur. İtiraz durumunda, kararın hukuka uygun olup olmadığına karar verilir ve onay veya ret kararıyla sonuçlanır.
İstinaf sınırı kaç yıldır?
Kural olarak, daha önce verilen kararların temyizde incelenmesini sağlamak için bir başvuru gereklidir. Ancak, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, on beş yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümler durumunda re’sen temyizi öngörmektedir. Kararlar, Bölge Mahkemesi tarafından başvuru yapılmaksızın da kabul edilmektedir.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı açılan ve esas ve hukuki incelemeyi içeren yasal bir çözümdür. Bazı kararlara karşı temyizden sonra Yüksek Mahkeme’ye temyiz başvurusunda bulunulamaz. Temyizi mümkün olmayan kararlar, temyiz başvurusu yapıldıktan sonra resmen kesinleşir.
İstinaf kararı bozduktan sonra ne olur?
İstinaf Mahkemelerinin İptal Kararları Bölge Adliye Mahkemesinin iptal kararı üzerine; ilk derece mahkemesinin hükmü bozulur ve ilk derece mahkemesine iade edilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için yeniden adli kovuşturma evresi başlatılır.
İstinafta karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır?
İtiraz ve temyizin mümkün olduğu durumlarda, bu yöntem kullanılmazsa dava kesinleşir. Bu yolların kullanımı için ayrılan süre değişir. Hukuk davaları için icra mahkemeleri bu süreyi kararın tebliğ tarihinden itibaren 10 gün olarak belirlemiştir. İş mahkemeleri ise karardan itibaren 8 günlük bir süre belirlemiştir.
İstinaftan sonra hangi mahkemeye gidilir?
Temyiz incelemesi sonucunda Temyiz Mahkemesi’nin nihai kararı, belirli yasal koşullar altında, temyiz incelemesi için Yüksek Mahkeme’ye temyiz edilebilir. Bu nedenle, üç kademeli bir inceleme sisteminin kurulması, hukuk davalarında verilen kararların yeterli şekilde incelenmesini sağlamalıdır.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.